Materská škola dostala dopravné ihrisko

16.10.2013 Prievidza

Areál materskej školy na Nábreží sv. Cyrila je obohatený o dopravné ihrisko.
Štvrtok o 16.00 h sa dopravné ihrisko slávnostne otvorí pre potreby materskej školy. Projekt podporil Nadačný fond Stredoslovenskej energetiky v Nadácii Pontis.

Realizácia dopravného ihriska bola zabezpečená prostredníctvom projektu „Nebezpečné hrdinstvá". Tento projekt je zameraný na zvýšenie povedomia detí o bezpečnosti na cestách, ktorými sú účastníkmi, získanie zásad bezpečného správania a následné uplatnenie týchto vedomostí v praktických situáciách. Z tohto dôvodu mesto Prievidza zrekonštruovalo v areály MŠ na Nábr. sv. Cyrila poškodenú asfaltovú plochu a následne vybudovalo detské dopravné ihrisko, ktoré bude deťom slúžiť na precvičovanie praktických situácií v cestnej premávke. Deti prievidzských materských škôl si tak budú môcť overiť a zdokonaliť svoje nadobudnuté vedomosti v oblasti dopravnej výchovy priamo na modelových situáciách vytvorených na dopravnom ihrisku.

Vykonané práce
Plocha pôvodného ihriska pred samotnou rekonštrukciou nespĺňala podmienky bezpečnosti. Ihrisko malo nerovný povrch, asfaltová plocha bola poškodená, čo mohlo spôsobovať úrazy detí. Pri rekonštrukcií ihriska boli sledované dva ciele.
Prvým cieľom bola samotná rekonštrukcia poškodenej asfaltovej plochy na následné vybudovanie detského dopravného ihriska pre edukačné potreby detí prievidzských materských škôl a obyvateľov mesta Prievidza. Ďalším cieľom bolo predovšetkým získanie a prehĺbenie poznatkov o pravidlách cestnej premávky a správania sa na ulici prostredníctvom didaktických a praktických aktivít, prevencia detskej úrazovosti pri dopravných nehodách.

Rekonštrukciou pôvodného ihriska materská škola významným spôsobom zvýšila úroveň možnosti edukácie detí v oblasti prevencie bezpečnosti na cestách, ktorými sú priamymi účastníkmi či už ako chodci, cyklisti, alebo cestujúci hromadnej, prípadne osobnej dopravy.

Ako bude zabezpečená dlhodobejšia udržatelnosť projektu po skončení podpory
Dopravné ihrisko bude v dopoludňajších hodinách pravidelne navštevované deťmi materských škôl, v popoludňajších hodinách sa areál MŠ bude tešiť na záujem širokej rodičovskej verejnosti a ich detí. V rámci spolupráce so základnými školami plánujeme iniciovať vzájomné návštevy a pozvania v rámci bezpečnosti na cestách. Prostredníctvom projektu Malý dopraváčik sa stretnú detí z iných materských škôl, kde využijú dopravné ihrisko na cvičné hry v cestnej premávke.

Informácie k projektu
Dátum začatia projektu: 15.06.2013
Dátum ukončenia projektu : 31.10.2013
Rozpočet na projekt: 10 500,24 eur
Suma od Nadačného fondu Stredoslovenskej energetiky v Nadácii Pontis: 5 000,00 €
Kofinancovanie mestom: 3632,71 eur
Kofinancovanie rodičovským združením pri MŠ: 715,00 eur
Kofinancovanie dotácia zo štátneho rozpočtu na predškolskú výchovu v MŠ: 1152,53 eur
 
Mgr. Michal Ďureje
hovorca mesta
 

Vyberte región

mark